torstai 31. elokuuta 2017

38 asteen kesäterveiset

Festareita, kesälomaa, ruokaövereitä, tuntemattoman mummelin kanssa keskustelua aurinkovarjon alla, kylvyssä lillumista keskellä yötä vuoren päällä perinteisen japanilaisen laulun kaikuessa, ilotulituksia, liikaa karaoke ja sitäkin enemmän jätskiä.

Näissä aiheissa liikutaan siis tässä postauksessa, jonka kirjoittaminen (hups) on venähtänyt ehkä liiankin pitkäksi. Ja nyt näin kesäloman jälkeen ja liian pitkien päikkäreiden takia päätin nyt sit pistää hihat heilumaan ja vihdoin kirjoittaa jotain tänne. Aloitetaan siis!

体育祭(taikusai) - urheilufestarit

Kesäkuun ekana perjantaina pidettiin siis meijän koulussa urheilufestarit. Tää on tosi perinteinen juttu japanin kouluissa ja siks tosi hyvin järjestettykin. Nää festarit pidettiin meijän koulun hiekkakentällä, mut suomen kouluihin verrattuna se kenttä on ihan sairaan iso. Sellanen et sinne mahtu katsomo, kunnon juoksurata, oppilaille omat teltat ja viel jotain juomakojuja/tekniikka telttoja.
Torstaina pidettiin harjotukset, joka tarkotti siis sitä, että käytiin nopeella tahdilla seuraavan päivän ohjelma ja katottiin et kaikki on selvillä milloin tulla mistäkin sisään ja mihin mennä oikeeseen aikaan tms... Mun mielestä oli hyvä, että käytiin läpi noi jutut, koska ite oisin ollu niin paljon enemmän pihalla ku oikeesti sit olin!
Torstai ja perjantai välisen yönä oli kuitenkin sit hirvee mysrky joka oli lennättäny kaikkii telttoja ympäri sitä kenttää ja sateen takii se hiekkakenttä oli ihan kuraa. Tästäkin selvittiin siten et festarit lykkäänty parilla tunnilla, kun kaikki autto siivomaan ja korjaamaan paikkoja. (Täst voi huomaa japanilaisten ystävällisyyden. Suomes ois varmaan sanottu et f u siivoo ite ja lähetty himaan xd) Mä sit kans muiden kanssa imin pesusienillä vettä siitä hiekkakentästä. Kuulostaa naurettavalta - ja joo sitä se oli mun mielestä. Lopuks se meni sit siihen että kaikki heitti mutaa toisten päälle/teki kisoja kuka kantaa enemmän mutaa ämpärissä ja näin edespäin. Ainaki oli hyvä meinki päällä ja kaikki positiivisilla mielillä.
Urheilufestarit alko sit rehtorin puuheella, meijän koulun omalla laululla ja alkulämpällä. Sit alko erilaiset kisat: oli ihan perus juoksukisoja ja sit oli köydenvetoa, bambukepinvetoa(mä olin tässä) pallojen heittoo koriin(?:D) viestijuoksuu mis piti tunkee pää jauhoihin ja sen jälkee kalastaa suulla jotain leipää narusta tms... Oli siis paljon erilaista ja sellast lapsimielistä hauskanpitoo! Päivän lopuks meil sit oli se tanssiesitys(dan), jota kukaan vanhempi ei kuitenkaa saanu tulla kattoo kiitos hirveen draaman jostain harjottelusta ja koulun sääntöjen rikkomisesta joka sit johti siihen et kukaan ei saa tulla kattoo sitä, paitsi oppilaat. (Tää on tiivistetty ja kaunisteltu versio mitä tapahtu) Oli kuitenkin ihan sairaan siisti kokemus - koko päivä siis! Varmaan eka ja vika sellanen ja just siks niin spesiaali.

Kesäkuu muuten

Kesäkuu meni tosi nopee koulun ja klubin ohella! Kyl me järjestettiin mun kavereiden kanssa takoyaki(mustekalapallo?:D perinteinen Osakan ruoka) juhlat eli syötiin ihan sikana ja katottiin leffoi.
Kävin kans kattoo mun hostserkun ekaa "live" konserttii johonki karaokehuoneeseen. Mun mielipide live konsertista on vähän erilainen, mut tunnelma oli sellanen et ainoo alaikänen chillaa siel muiden hieman humaltuneiden seurassa.
Kesäkuus ei sit oikeen muuta siistii.

Heinäkuu

...alkoi koeviikolla, joka poikkes edellisestä siten et mul oli jo paljon enemmän kokeita parantuneen kielitaidon takii. Klubii, klubii ja klubii... Jee kesäloma! Kesäloma, jolloin pitää herätä iha normi arki-aamuaikaan koska on klubin jotain pelejä ja luokassa kesäloman jälkeen tulevan kulttuurifestarin valmisteluja. Meijän luokka tekee Minion Parkin. (Mun idis, jee) Tän lisäks meijän luokka osallistu jonkilaiseen kuorokilpailuun. Siis mä luulin, että se on ihan normi esitys kulttuurifestareiden ohella, mutta sit tänään mentiin liikuntasaliin, (jossa luulin et treenataan sitä meidän laulua) missä olikin sit tuomarit odottamassa ja yleisö valmiina. Tääki on oikeesti sellasta mitä voi vaan käydä vaihtareille. Eli en siis tienny tästä kisasta mitään ja niillä sit mentiin laulesekelemaan. Ihan hyvin meni!
Tosi monet mun kavereista lähti heti samana päivänä, ku loma alko niin Englantiin/Australiaan/Kanadaan kielimatkalle kolmeks viikoks. Tää on tätä mun koulun international juttuja. Onneks ees jotkut jäi tänne Osakaan pitää mulle seuraa kesäks.

天神祭(tenjinmatsuri) kesäfestarit


Japanin 3. suurimmat - Osakassa vissiin suurimmat - festarit. Ne alko jo 24. päivä, mut ite menin vaan 25. päivä. Mun kaverit oli ostanu mulle aikaseks synttärilahjaks yukatan(kesäkimono) joka on tapana pukee päälle just tolloin tokana päivänä.
Ihmisii oli ihan sikana! En oo ehkä koskaan ollu niin suuressa ihmismassassa. Kuvitelkaa jotkut musiikkifestarit vaik Ruisrock tai Weekend ja ootte ihan siel lavan keskiosas yleisös. Sieltä pitäis sit päästä pois vähän aikasemmi, joka on melkeen ihan mahdoton operaatio. - Tollanen tunnelma tuol festareilla oli _koko_ ajan!
Ton festarin pääjuttu oli kuitenkin ilotulitukset, jotka oli siis suurimmat mitä oon koskaan kokenu. Päihittää ihan 2-0 jotkut uuden vuoden baby-ilotulitukset! Jos oli tarpeeks lähellä nii tuns oikeesti et maa järisi niiden ilotulituksien takii(ja rip kans korvat, mua sattuu vieläki). Googlasin vähän ja löysin et noin 5000 ilotulitusta paukuteltiin tona iltana!
Muuten siellä oli kaikkee tanssii, musiikkii ja hirveesti ruokakojuja! Paikalliset sano et ne ruokakojut on kalliita, mut kallein mitä löysin oli 500yenii(about 5€) ja hinta-laatusuhde ihan kohillaan, että mun mielestä oli kyllä halpaa. Suomessa sais pahempaa safkaa kalliimmalla hinnalla. Ruokakojujen lisäks oli kans pelikojuja kultakalan kalastamiskojuihin asti! Anyway, nää festarit oli sellanen mitä oon hirveesti odottanu Japaniin saapumisesta asti ja sain kyl kokee ne parhaiten ja tosi hyvässä seurassa!

Elokuu

Lisää ilotuksii olikin sit jo heti 5 päivä elokuuta, kun oli Osakan jossain joen varrella joku ilotulitustapahtuma. Kesällä siis on Japanissa tosi suosittua ja perinteistä just erilaiset festarit ja ilotulitukset. Nää ilotulitukset oli vielä isompia, kun ne mitä tenjinmatsurissa noin viikkoa aikasemmin olin nähnyt.
Elokuussa ehin kans piipahtaa onsenissa(kuuma lähde). Lähdettiin 6 elokuuta aamulla otoosanin ja oneechanin miehen kanssa liikkeelle. Okaasan ja oneechan tuli vähän myöhemmin perässä. Tää onsen mihin mentiin oli vähän yli tunnin matkan päässä junalla. Se on rakennettu vuoren päälle ja kävi nimellä onsen, vaikka kuumaa lähdettä siellä ei ollut! Varmaan yleisesti kylpylät käy kans täällä Japanissa nimellä onsen. Oli kuitenkin siis ihanan rentouttava kokemus. Siellä onsenissa oli kolmen kylpylän lisäks pelihalleja, hierontoja, manganurkkia, ravintoloita, uima-altaita, pubeja jne... Onsenissa on tapana vaihtaa päälle yukata, joka on sit helppo riisuu pois, kun lähtee kylpyyn. Se oli kans tosi mukava päällä! Tän lisäks sisätiloissa kuljettiin tossut jalassa! Tunnelma oli siis aika kotoisa. Me käytiin kaiken kaikkiaan kolme kertaa kylvyssä kun siellä oltiin. Sen lisäks mentiin kattoo Kabuki-esitystä. Kabuki on japanilaisen teatterin yks muto. Tässä yleensä miehet pukeutuu erilaisiin kimonoihin ja meikkaa naaman tosi valkoseks ja tanssii musiikin tahtiin. Tää on oikeesti tosi suosittua ja paikalle oli kerääntyny joidenki tanssijoiden faneja jotka siis kirjaimellisesti tunki rahaa niiden taskuihin tai asetteli hiuspinneillä 1000€ kimonon kauluksiin. Tää oli mun ehkä kohokohta koko onsenreissussa, koska koko se esitys oli jotenkin japanilaisen kulttuurin ytimessä. Yöllä sit mentiin kylpyyn ja pääsin nauttii Osakan maisemista sen onsenin katolle rakennetusta kuumasta altaasta. Tääkin oli jotenkin niin sanoin kuvaamattoman kaunis hetki. Siis taivas oli ihan kirkas, täysikuu ja Osakan valot näky niin hyvin sinne vuorelle asti. Sen lisäks joku mummo lauleskeli jotain lauleskeli jotain vanhaa japanilaista lauluu ja kaikki vaan tuijotti hiljaa maisemii.
Seuraavan aamuna lähettiin sit kotiin aika aikasin, koska taifuuni oli tulossa ja haluttiin perille ennen, kun se sit iski kunnolla.
Muuten elokuussa kävin karaokessa ja näin kavereita jne... Ei mitään ihmeellisempää! Klubia kans(ylläri). Koulut alko sit taas 23.8 ja nyt sit melko normi päiviä taas elellään. Mun kouluun tuli kyl 2 uutta vaihtarii, joka on oikeesti tosi kiva juttu, koska saan vihdoin jotain ihmisiä, jonka kanssa pystyn jakaa näit kokemuksia/tunteita jne...

Kesäloman aikana mun kielitaito on taas hirveesti parantunut. Huomasin sen oikeestaan itsekin, kun palasin kouluun ja tuntu jotenkin oudolta kun ymmärsin mitä ihmiset puhuu ja pysyin keskustelussa mukana. Ja toimin kanssa tulkkina noille uusille vaihtareille.

Jotenkin tuntuu oudolta, että yli puolet vaihdosta ja mennyt. Välillä mietin just, että oonko oikeesti ees saavuttanut jotain täällä ollessa, mut jos nyt en muuta nii ainaki osaan varata leffaliput japaniks.

Tähän on nyt hyvä lopetella, ens postaus tulee kyllä nopeemmin, kun tää! :)


Täs taas kuvii:





(tältä näytti meijän koulun kenttä sen myrskyn jälkeen)

































2 kommenttia:

  1. Moi Nallu! Kortti tuli perille, piristi kummasti kesken LAUANTAITYÖPÄIVÄN! Terkut ainakin Vuoren Tonilta ja Saarelaiselta. Luen näitä sun kuulumisia tarkemmin heti, kun ehdin. (P.S. muistan jonkun sanoneen, että olisit Kiinassa. Hyvä että ollaan kartalla.)

    VastaaPoista